Spermiogram

Spermiogram ili analiza sjemene tekućine muškarca predstavlja rutinsku pretragu u ispitivanju plodnosti muškog partnera u braku bez djece. Budući da je postupak bezbolan i vrlo jednostavan, a rezultati brzo dostupni, to je jedna od prvih pretraga uopće, koja se poduzima u ispitivanju neplodnosti para.

Dijagnoza se nikada ne donosi na osnovi jednog uzorka jer su moguće velike oscilacije u vrijednostima kod iste osobe, budući da su kvalitativne i kvantitativne osobine sjemene tekućine vrlo osjetljive na različite pojave: promjene temperature skrotuma (npr, zbog čestog boravka u vrućoj kupelji ili sauni, zbog nošenja uskog donjeg rublja ili hlača, zbog povišene tjelesne temperature uslijed neke upale isl.), učestalo pušenje, pijenje alkohola, uzimanje marihuane, nekih lijekova, te hormonskih pripravaka i dr.

Treba uzeti u obzir kako spermiogram nije savršeni test jer čak i muškarac sa lošim karakteristikama spermija može ostvariti očinstvo, međutim u rijetkim slučajevima, muškarac s normalnim spermiogramom ima problema s istim.

Razlikujemo više grupa spermiograma:

Normospermija –  uredan nalaz spermiograma muškarca, gdje je broj spermatozoida veći od 20 milijuna/ml sperme, postotak normalnih oblika spermatozoida je preko 50 %  prisutnih, pokretljivost spermatozoida je veća od 50 % prisutnih.

Azospermija – nepostojanje spermatozoida u spermi muškarca.

Oligospermija – smanjen broj spermatozoida, ispod 20 milijuna/ml sperme.

Astenospermija – smanjena pokretljivost spermatozoida, ispod 50 % prisutnih.

Teratospermija – poremećena građa spermatozoida.

Leave a reply