• 22 LIS 15
  • 0
  Spermiogram

  Spermiogram

  Spermiogram ili analiza sjemene tekućine muškarca predstavlja rutinsku pretragu u ispitivanju plodnosti muškog partnera u braku bez djece. Budući da je postupak bezbolan i vrlo jednostavan, a rezultati brzo dostupni, to je jedna od prvih pretraga uopće, koja se poduzima u ispitivanju neplodnosti para.

  Dijagnoza se nikada ne donosi na osnovi jednog uzorka jer su moguće velike oscilacije u vrijednostima kod iste osobe, budući da su kvalitativne i kvantitativne osobine sjemene tekućine vrlo osjetljive na različite pojave: promjene temperature skrotuma (npr, zbog čestog boravka u vrućoj kupelji ili sauni, zbog nošenja uskog donjeg rublja ili hlača, zbog povišene tjelesne temperature uslijed neke upale isl.), učestalo pušenje, pijenje alkohola, uzimanje marihuane, nekih lijekova, te hormonskih pripravaka i dr.

  Treba uzeti u obzir kako spermiogram nije savršeni test jer čak i muškarac sa lošim karakteristikama spermija može ostvariti očinstvo, međutim u rijetkim slučajevima, muškarac s normalnim spermiogramom ima problema s istim.

  Razlikujemo više grupa spermiograma:

  Normospermija –  uredan nalaz spermiograma muškarca, gdje je broj spermatozoida veći od 20 milijuna/ml sperme, postotak normalnih oblika spermatozoida je preko 50 %  prisutnih, pokretljivost spermatozoida je veća od 50 % prisutnih.

  Azospermija – nepostojanje spermatozoida u spermi muškarca.

  Oligospermija – smanjen broj spermatozoida, ispod 20 milijuna/ml sperme.

  Astenospermija – smanjena pokretljivost spermatozoida, ispod 50 % prisutnih.

  Teratospermija – poremećena građa spermatozoida.