• 19 LIS 15
  • 0
  Liječenje hiperhidroze botoxom

  Liječenje hiperhidroze botoxom

  Hiperhidroza ili pretjerano znojenje predstavlja medicinski, a ne samo estetski problem koji uključuje preveliku aktivnost žlijezda znojnica, te može uzrokovati svakodnevne poteškoće u kvaliteti života te u obavljanju normalnih životnih aktivnosti. Pojačano znojenje se može javiti u samo nekim dijelovima tijela, najčešće u pazuhu, na dlanovima, tabanima ili na čelu (fokalna hiperhidroza) ili se pak može javiti po cijelom tijelu (generalizirana hiperhidroza).

  Aksilarna (pazušna) hiperhidroza predstavlja veliki problem u ljetnim mjesecima te zahtijeva čestu promjenu odjeće uz izbjegavanje pojedinih materijala i stilova odijevanja, nanošenje deodoranata u velikim količinama, itd…

  Terapijske mogućnosti:

  1. Kirurška terapija – liposukcija, resekcija simpatikusa, direktna ekscizija žlijezda

  2. Terapija Botoxom

   

  TERAPIJA BOTOXOM

  Botulinum toksin je egzotoksin proizveden od anaerobne bakterije Clostridium botulinum. Danas se u terapijske svrhe rabi botulinum toksin tip A (Botox), koji ima najdugotrajniji učinak. Toksin sprečava otpuštanje acetilkolina, a samim time i otpuštanje znoja iz žlijezda znojnica. Značajno poboljšanje se dogodi kod 95% bolesnika nakon tjedan dana, a sam efekt Botoxa traje između 4- 12  mjeseci. Za navedenu primjenu odobren je od strane Američke agencije za lijekove i hranu (FDA) 2004. godine. Kontraindikacije za izvođenje samog postupka su generalizirana hiperhidroza, mijastenija gravis, trudnoća, dojenje te uzimanje određenih lijekova.

  Postupak: Terapija Botoxom vrši se ambulantno i traje cca 20-ak minuta. Male doze Botoxa injiciraju se tankom iglicom u ranije označena mjesta, tipično ispod ruke u zoni koja je najteže zahvaćena. Nakon premazivanja kože kremom sa lokalnim anestetikom , botox se aplicira direktno ispod kože gdje se nalaze žlijezde znojnice. Prilikom davanja injekcije moguća je manja kratkotrajna bolnost i nelagoda. Nakon aplikacije može se pojaviti  svrbež kože kroz nekoliko dana  i pojačano znojenje drugih dijelova tijela ( kompenzatorna hiperhidroza).

  Prvi kontrolni pregled  zakazuje se za mjesec dana.

  Učinak nije trajan. Nakon prosječno  6 mjeseci postupno nestaje. Najčešće se terapija provodi u proljeće  kako bi pacijenti bili  mirni tokom cijelog ljeta. Simptomi se postupno vraćaju na prijašnje stanje, kada pacijent osjeti da je vrijeme za slijedeći tretman.