• 19 LIS 15
  • 0
  Kukovi u novorođenčeta

  Kukovi u novorođenčeta

  Uvod
  Poremećaj kukova, bilo da se radi o “labavim“, “nestabilnim” ili “iščašenim” kukovima, zahvaća od 2% do 4% svih beba u Hrvatskoj. Drugim riječima, u prosjeku svako 25. dijete ima određeni stupanj razvojnog poremećaja kukova. Ukoliko se takovo stanje prepozna na vrijeme, liječenje će u većine dovesti do potpunog izlječenja, bez trajnih negativnih posljedica. Neliječeni poremećaj kukova će kasnije u životu, ovisno o stupnu poremećaja, dovesti do bolova u kuku, šepanja, kraće noge, ranijeg razvoja artroze i potrebi za kasnijim operacijskim liječenjem. Preporuka je u svih beba učiniti ortopedski pregled i ultrazvuk kukova, i to do 8. tjedna života.

  Uzroci
  Uzroci nastanka poremećaja kukova u novorođenčeta su višestruki. Raniji porod, višeplodna trudnoća, porod na zadak samo su neki od rizičnih čimbenika. Također, poremećaja kukova je češći kod djece kod kojih je i majka imala sličan problem.
  Poremećaj kukova u novorođenčeta može biti udružen s drugim deformacijama lokomotornog sustava, kao što su uvrnuto stopalo ili krivi vrat.

  Simptomi
  Klinička slika može, ali i ne mora biti izražena. Ograničenje pokretljivosti nogu bebe, različita dužina nogu i asimetrija kožnih brazdi prisutni su samo u težih slučajeva. Preskok u kuku kod bebe obično ukazuje na išćašeni kuk. Poremećaj kukova u beba najčešće ne izaziva nikakve subjektivne smetnje, nema bolova, pa ponekad roditelji (krivo) smatraju kako bolesti niti nema.

  Liječnički pregled i obrada
  Ortopedski liječnički sastoji se od pregleda cijelog lokomotornog sustava novorođenčeta, a ne samo kukova. Pregledava se vrat, kralježnica, položaj i pokretljivost ruku i nogu. Kako je poremećaj kukva najčešća prirođena deformacija, najvažniji dio općeg ortopedskog pregleda je i pregled kukova. Simptome nije uvijek moguće uočiti klinički, već je potrebno učiniti ultrazvuk. Ovo je bezbolna, neškodljiva metoda gdje se dobija uvid u anatomske odnose u kuku. Liječnik će pažljivo pregledati sve vidljive strukture u kuku i zabilježiti međusobne anatomske odnose.

  Liječenje
  Liječenje poremećaja kukova u bebe ovisi o stupnju poremećaja. Većina poremećaja se vrlo uspješno liječi tzv. Pavlikovim remenčićima – to je ortopedsko pomagalo (ortoza) koje drži noge bebe u položaju koje pomaže normalnom razvitku kukova. Potrebne su redovite kontrole, u pravilu svaka 2 tjedna, uz korekciju položaja remenčića – jer beba raste. Kako je potencijal izliječenja najveći u dobi djeteta do 2. mjeseca života, prvi pregled ortopeda i ultrazvuk se preporučaju upravo do te dobi. Što je dijete starije, mogućnosti i očekivani uspjeh liječenja su manji. Operacijsko liječenje je rijetko potrebno, a rezervirano je za teške poremećaje kukova. Operacijski zahvati se mogu raditi na tetivama, kostima natkoljenice i zdjelice, ovisno o tipu i stupnju poremećaja.

  dr.sc. Marko Bergovec
  specijalist ortopedije