• 11 VELJ 20
  • 0
  Dermalni fileri

  Dermalni fileri

  Hijaluronska kiselina

  Hijaluronska kiselina dobila je ime od grčke riječi “hyalos” (staklo), Riječ je o tvari koju prirodno imamo u organizmu, naime naš organizam sadrži oko 15 grama hijaluronske kiseline, koja je prisutna doslovno u svakom djeliću tijela. S obzirom na to da je tako rasprostranjena u tijelu, nije čudno da ima i brojne funkcije. Dosadašnja su istraživanja pokazala da HA poboljšava hidrataciju kože, stimulira proizvodnju kolagena, djeluje kao antioksidans, održava elastičnost kože, podmazuje i djeluje kao potpora zglobovima i živčanim tkivima, a dokazana su joj i antibakterijska i protuupalna svojstva.

  Po sastavu je polimerni spoj (mukopolisaharid) sastavljen od velikog broja disaharidnih jedinica, a jedno od kozmetološki te dermatoloških najijteresantnijih svojstava je upravo njena sposobnost vezivanja vode. Upravo zahvaljujući toj sposobnosti hijaluronska kiselina odgovorna je za to da kožu održava „punašnom“, hidratiziranom i mladolikom.

  U mladosti je imamo u velikim količinama, pad koncentracije započinje već s oko 20 godina, a zamjetan postaje u tridesetim i četrdesetim godinama života. To smanjenje utječe na metabolizam kože, a na kraju rezultira smanjenjem kolagena, njezinim boranjem i gubitkom elastičnosti.

  Tada je vrijeme da se naš prirodni hijaluron nadomjesti onim biotehnološkim, koji se još naziva i prirodnim zato što je identičan onome kakav imamo u svom organizmu. Takva hijaluronska kiselina je biokompatibilna i ne izaziva nepoželjne reakcije našeg obrambenog sustava, a mi govorimo o hijaluronskim filerima. 

  1. Što je hijaluronski filer?

  Hijaluronski filer je supstanca slična gelu koja stvara volumen u koži, a napravljen je od hijaluronske kiseline.

  Jednom kad se ubrizga, počinje se integrirati u kožu, privlači molekule vode te hidrira okolno tkivo dajući ciljanom području svjež, puniji i mladolik izgled.

  1. Za što se koriste?

  Najveći broj pacijenata kada se spomene hijaluronska kiselina, prvo pomisli na popunjavanje bora. Međutim na hijaluronske filere se danas gleda sa sasvim drugačijeg aspekta. Prilikom konzultacija sa pacijentom promatramo lice u cjelini, posebno one dijelove koji su izgubili svoj volumen. Ideja primjene hijaluronske kiseline je da se postigne što prirodniji izgled te da sa vašem licu vratimo izgubljeni volumen i svježinu (tonus).

  U Poliklinici Zahi hijaluronsku kiselinu u obliku dermalnih filera koristimo za nadoknadu volumena, modeliranje usana, jagodica i obraza (oblikovanje kontura lica), ublažavanje bora (bore na čelu, oko očiju, marionetske bore, nazolabijalne bore) te kod pomlađivanja kože ruku, dekoltea i vrata.

  Moć hijaluronskog filera je upravo u tome što se malom količinom proizvoda može tretirati izolirana zona lica i dobiti odličan rezultat.

  KAKVA JE RAZLIKA IZMEĐU FILERA I BOTOXA?

  Oba se koriste za ispravljanje ili sprečavanje znakova starenja, ali fileri i Botox su sasvim različiti. Dok se fileri obično koriste za dodavanje volumena i poboljšanje tonusa kože, Botox (koji je robna marka za botulinum toksin) privremeno blokira živčane impulse odgovorne za kontrakciju mišića, on se opusti posljedično čemu se smanjuju bore cljanog područja.


  PRIPREMA ZA TRETMAN HIJALURONSKIM FILERIMA

  U periodu prije tretmana od pacijenata se ne zahtjeva posebna priprema, osim kod osoba koje imaju rekurentnu infekciju Herpes simplex virus na usnama (kada se filer aplicira u usne) i tada se mora pričekat da infekcija prođe uz terapiju. Ukoliko ste skloni rekurentnim infekcijama navedenog virusa svakako se preporuča preventivna terapija prije zahvata filerima kako ne bi došlo do neželjenih komplikacija.


  TRETMAN FILERIMA

  Nakon konzultacija sa doktorom, određuju se regije, količina i tip filera koji se aplicira pacijentu.

  Prije samog tretmana potrebno je ukloniti šminku te očistiti kožu lica.

  Potom se na željenu regiju stavlja anestetik u obliku kreme u trajanju oko 15 minuta. Zatim kroz iglicu, koja ne ostavlja nikakve ožiljke, injiciramo hijaluronski filer u dermis željene regije. Hijaluronska kiselina se veže za vodu i integrira s okolnim kolagenom vraćajući licu mladolik izgled. Postupak traje od 30-60 minuta, ovisno o područjima koja se tretiraju i filerima koji se apliciraju, nakon čega se pacijent može vratiti svojim svakodnevnim obvezama. Mjesto gdje je sredstvo injicirano može biti crveno i blago otečeno neposredno nakon aplikacije. Crvenilo nestaje obično nakon nekoliko sati, a manji otok može potrajati i do nekoliko dana. Moguća je pojava minimalnih modrica. Vidjet ćete trenutnu razliku u volumenu i obliku tretiranog područja dok će konačni rezultat biti vidljiv nakon otprilike dva tjedna.


  OPORAVAK

  Nakon zahvata se ne preporuča vježbati, komzumirati veće količine alkohola u naredna 24 sata, dok odlaske u solarij i saune izbjegavajte 3-4 dana nakon tretmana.


  KOLIKO DUGO TRAJU REZULTATI APLICIRANOG HIJALURONSKOG FILERA?

  Trajanje rezultata prvenstveno ovisi od tipa filera koji se aplicira, a zatim i od metabolizma pacijenta,no očekivano trajanje je od 8 do 24 mjeseca.


  DA LI ĆE KOLEGE ZNATI DA SAM „RADILA“ FILER?

  Načinom rada i odabirom filera se trudimo postići prirodan izgled, osvježenog i odmornog lica. Kada je riječ o usnama, sve zavisi od želje pacijenta, naravno u konzultaciji sa doktorom.